понедељак, 11. септембар 2017.

Od ljubavi do mržnje


Piše: Rastko Ivanović

I ljubav kao i Bog, verovatno se jedino mogu definisati kroz apofazu. Pre kao ono što nisu, nego kao ono što jesu. Ali i to bi bila sasvim pogrešna definicija. Jer, oni su, uisinu, sve.

Makar to sve, podrazumevalo sve ono što su na temu ljubavi pisali posve različiti pesnici i pisci.

Delo Marine Tucaković, nesumnjivo je ocrtalo mnoge predstave ljubavi u našoj popularnoj folk poeziji. Jedan od njenih vrhunaca je i Džejeva melanholična balada od ljubavi do mržnje.

Tačno dvadeset godina posle njenog izlaska, 1997. godne, beogradska hip hop grupa THC la familia semplovala je ovaj Džejev klasik u svom najnovijem hit-singlu.

Thcf-ova "Od ljubavi do mržnje", kao da svojom atmosferom priziva jedan melanholični svet, koji je na izmaku. Svet, sastavljen kako od neminovno uvek već izgubljene prošlosti, ali i isto tako izgubljene budućnosti. Ali, i svet, koji priziva potrebu za verovanjem u mit. Svet, u kome još postoji volja da se položi žrtva za ono u šta se veruje. Ma koliko to neki smatrali pogrešnim. Svet, u kojem konačno i dalje više vredi autentična egzistencija, negoli anonimna žudnja, da se živi u svetu, u kome stvari tek sporo i dosadno funkcionišu.

1 коментар:

  1. Zelim da se zahvalim zeni dami i kraljici koja mi uspesno vratila porodicu evo broja sada sam veoma srecna i zadovoljna zena obrat te joj se ja sam joj veciti duznik vratila mi volju za zivot...evo broja +381611031296 viber wcp i poziv

    ОдговориИзбриши