понедељак, 25. март 2019.

BFI 2019: Holandski teatar igre


"Ples je umjetnost koja je proizašla iz samog života, jer Ples nije ništa drugo nego djelovanje cjeline ljudskog tijela; no djelovanje koje je transponirano u jedan svijet, u jednu vrstu prostora-vremena koje više nije sasvim jednako onom iz svakodnevnog života." U triptihu komada Holandskog plesnog teatra koje smo gledali na svečanom otvaranju šesnaestog Festivala igre ove Valerijeve reči kao da dobijaju svoju najbolju potvrdu.

 Veče je počelo sa “Nesrećnim slučajem”radom istaknutog dua Sol Leon-Pol Lajfut. Komad potiče iz vremena kada je Sol bila u sedmom mesecu trudnoće s njihovom bebom, u Meksiku. Obojen mambom, ukrašen temama Pereza Prada i Reja Bareta, ovo je kako je jednom Lajtfut rekao cunami energije, kako kroz muziku, tako i kroz ples. Vrela orgija leta. “Jutarnji” komad, koji vas daruje injekcijom nežnosti i humora čineći da poželite da skačete dok ne počnete da udarare glavom o zid.

Nasuprot ove koreografije dobrano natopljen hormonima, “Govorimo mračne stvari” Marka Gekea traži od nas da s obe noge hrabro zakoračimo u mračne predele psihe. Na sceni često kao da ne vidimo plesače već insekte ili krpelje na steroidima koji preleću našim vidokrugom svojim nogama ili antenama pripremajući se za sisanje krvi. Gekeov distopijski tur de fors kao da je opčinjen svim oblicima nestajanja. Dok za razliku od njega, završni komad “Suptilna prašina” kroz preplet fluidnih i stakato pokreta na Bahovu muziku, deluje kao prekinut san koji bi se mogao nastaviti do u beskraj.

Ili barem do prve sledeće prilike…

1 коментар:

 1. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz novog dresa, SAD. Pročitao sam post-komentar online na temelju Los Angeles temelji novinar otkriva kako je trajno izliječio slabe erekcije i brze ejakulacije 2 mjeseca nakon što je njegova žena ga je ostavio i on je također rekao dr. NOSA čini njegova bivša supruga vratiti natrag nakon 2 godine odvajanja. Kontaktirao sam istog dr. NOSU zbog mojih izazova u životu, imam ove moćne namjere da će mi stvari raditi, vjerovao sam u svjedočanstva da je stvarni život dokaz. Shvatio sam da bi to bilo dobro podijeliti ovdje jer znam da će i druge inspirirati.
  Bio sam tako sretan što sam naišao na BLACK MAGIC SPELLS Caster osobni kontakt
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Nisam siguran da bih to mogao učiniti bez njega. Ja bih odustao i vjerovao u to jer se moj suprug viđao s nekim drugim i rekao je da smo gotovi. Nakon što je Dr.NOSA ručala čarobnu čaroliju, moj muž me zove na mobitel i on se vraća kući. Hvala vam puno što ste mi vratili muža kući nakon 3 godine odvajanja. Zauvijek smo zaduženi. danas svjedočim svijetu i radošću ... također, možete
  Što je s njim-- +2349083639501
  * Ljubavni uroci Pobjeda Ex ljubavnik
  * Uspjeh i promocija čarolija čarolija
  * Sretan šarm - POSLOVNA ZVIJEZDA
  * štićenici - ZAŠTITNA KUKA
  * Razlučivost prokletstva
    * Rješenje problema razvoda?
   * rješenje bolesti i bolesti tijela?
  * želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
  * duhovno čišćenje
  * magija plodnosti - VOĆE ŽENA

  ОдговориИзбриши