уторак, 2. април 2019.

BFI 2019: PTIČICA


Danas, više nego ikad pre u istoriji mi kao da imamo totalnu vidljivost, ali istovremeno mi kao da više ništa ne vidimo. Drugim rečima, ima previše toga. To bi, u stvari, bila skarednost kao višak svega. Jer ima i previše informacija i previše komunikacije i previše materijalnih proizvoda. Jednostavno, svega ima previše. Pa čak i previše kulture. U toj difuziji svega i bilo čega lako može da nam promakne nešto bitno.

Na jednoj fotografiji, Hoze Palezona od 20. oktobra 2014. godine u prvom planu vidimo dva čoveka kako igraju golf. Ali ono što se krije u pozadini slike je mnogo interesantnije. Na njoj vidimo migrante koji pokušavaju da preskoče ogradu i zakorače na tlo Španije, negde na granici Maroka i severnoafričke španske enklave Melile.

Polazeći od date fotografije španska pozorišna trupa pod imenom Grupa gospodina Serana na pozornici pravi njen model zahvaljujući manipulisanju sa čak 2000 lutaka, objekata, kompjutera, zvukova i fragmenata klasičnog Hičkokovog filma “Ptice”. Jer deca-migranti na ogradi s pravom su ih podsetilli upravo na ove životinje. Ono što je zanimljivo da iako je produkcija “Ptičica” lišena bilo kakvih plesnih pokreta ona više nego i jedna druga predstava iz programa ovogodišnjeg Festivala igre govori upravo o pokretu. I o slobodi kretanja. Štaviše ona podseća na jedno zapažanje Roberta Vindera da možemo postaviti ležaljku na plažu i drati se na talase ali plima nas uopšte neće poslušati i more se naposletku, svakako, neće povući. Drugim rečima, podizanje zidova kako bi se migranti sprečili da se usele u naša dvorišta podseća na jedenu staru anegdotu s poreklom u antičkoj Grčkoj. Naime, stari filozof Diogen svakoga dana je ulicama rodne Sinope kotrljao jedno bure. Na pitanje zašto to čini odgovorio je da je video svoje susede kako užurbano zagrađuju vrata svojih kuća i kako pritom oštre mačeve pa je i on odlučio da nekako doprinese pripremama za odbranu grada od naleta Aleksandrove vojske.

“Ptičica” grupe gospodina Serana je opominjuća predstava koja upozorava na globalizaciju ravnodušnosti u našem uveliko globalizovanom ali razjedinjenom svetu. Predstava koja nas upozorava na postojanje dve realnosti. Jednu kojom vladaju ratovi, krize, seće šuma, i jedna sveopšta mizerija i drugu kojom vladaju puni supermarketi, posve sigurne ulice, stabilnost i vrlo dobre zdravstvene usluge. I između njih na hiljade ptica koje se nalaze u stalnoj migraciji.













1 коментар:

  1. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz novog dresa, SAD. Pročitao sam post-komentar online na temelju Los Angeles temelji novinar otkriva kako je trajno izliječio slabe erekcije i brze ejakulacije 2 mjeseca nakon što je njegova žena ga je ostavio i on je također rekao dr. NOSA čini njegova bivša supruga vratiti natrag nakon 2 godine odvajanja. Kontaktirao sam istog dr. NOSU zbog mojih izazova u životu, imam ove moćne namjere da će mi stvari raditi, vjerovao sam u svjedočanstva da je stvarni život dokaz. Shvatio sam da bi to bilo dobro podijeliti ovdje jer znam da će i druge inspirirati.
    Bio sam tako sretan što sam naišao na BLACK MAGIC SPELLS Caster osobni kontakt
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Nisam siguran da bih to mogao učiniti bez njega. Ja bih odustao i vjerovao u to jer se moj suprug viđao s nekim drugim i rekao je da smo gotovi. Nakon što je Dr.NOSA ručala čarobnu čaroliju, moj muž me zove na mobitel i on se vraća kući. Hvala vam puno što ste mi vratili muža kući nakon 3 godine odvajanja. Zauvijek smo zaduženi. danas svjedočim svijetu i radošću ... također, možete
    Što je s njim-- +2349083639501
    * Ljubavni uroci Pobjeda Ex ljubavnik
    * Uspjeh i promocija čarolija čarolija
    * Sretan šarm - POSLOVNA ZVIJEZDA
    * štićenici - ZAŠTITNA KUKA
    * Razlučivost prokletstva
      * Rješenje problema razvoda?
     * rješenje bolesti i bolesti tijela?
    * želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    * duhovno čišćenje
    * magija plodnosti - VOĆE ŽENA

    ОдговориИзбриши