понедељак, 1. април 2019.

BFI 2019: NE GOVORI SAMNOM KADA SPAVAM



Bio je Građanin Kejn sveta umetnosti. Truman Kapoti ga jre opisivao kao sfingu bez tajni. A Vorhol je bio androgini mutant koji je od svega pravio ništa i od ničeg sve i sve to za šaku dolara bez zlatne podloge.

Svoj je um upoređivao sa mašinom sa samo jednim dugmetom onim za brisanje. Pa je tako svaki dan za njega zaista bio novi. Jer se prethodnog uopšte nije ni sećao. U tu svrhu svuda je sa sobom teglio svoju omiljenu ljubavnicu, svoj diktafon.

Prvu bojanku u životu mu je poklonila majka kada je imao 13 godina. A ovaj odnos, koji je mnoge ljude podsećao na onaj iz Hičkokovog klasika „Psiho“ se i nalazi u središtu plesnog komada, Dunje Jocić, „Ne govori sa mnom kada spavam“.

Likovi u komadu tekstove razmenjuju sa radija, reči sa staromodnog diktafona. Direktne komunikacije između njih nema. Štaviše, njihov odnos kao da je ispunjen nizom kratkih spojeva. Počevši od onog doslovnog s početka komada, kada svetlo u inače veoma slabo osvetljenoj prostoriji kao da lagano posustaje do onih potonjih kada Vorholovi plesni pokreti deluju kao da su iskrzani sve samim kratkim spojevima, delujući kao da jedan mišić njegovog tela ne zna šta onaj drugi u tom trenutku radi. 

Atmosfera u komadu je mračna, makabrička i paranoična. Ona nam ne nudi sliku koja bi bila ogledalo realnosti, več sliku razbijenog ogledala koje može samo još da nam ponudi krhotine realnog. Otuda slika realnosti nije nikakav izvor sigurnosti već se gledaoci u publici osećaju kao da su s akterima komada nasukani na nepoznatu geografiju svog vlastitog života. Uvučeni u vorteks odnosa majke i sina, koji je osuđen na međusobno davljenje.

Niz ponavljanja u plesnim pokretima na sceni osim što ukazuje na jedan od omiljenih Vorholovih motiva kao da nas podseća i na onaj lakanovski propušteni susret s realnim. Jer ponavljanje kao da zaklanja realno koje je uvek traumatično, ali u tom procesu kao da se i probija sam ekran ponavljanja. Iz čega se naposletku porađa jedan disocijativni refleks u našem odnosu prema svetu koji se kreće od bezosećajne anemije pa sve do traumatične empatije što su neke od reakcija koje vam pobuđuje i izvanredan komad Dunje Jocić „Ne govori samnom kada spavam“.

1 коментар:

  1. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz novog dresa, SAD. Pročitao sam post-komentar online na temelju Los Angeles temelji novinar otkriva kako je trajno izliječio slabe erekcije i brze ejakulacije 2 mjeseca nakon što je njegova žena ga je ostavio i on je također rekao dr. NOSA čini njegova bivša supruga vratiti natrag nakon 2 godine odvajanja. Kontaktirao sam istog dr. NOSU zbog mojih izazova u životu, imam ove moćne namjere da će mi stvari raditi, vjerovao sam u svjedočanstva da je stvarni život dokaz. Shvatio sam da bi to bilo dobro podijeliti ovdje jer znam da će i druge inspirirati.
    Bio sam tako sretan što sam naišao na BLACK MAGIC SPELLS Caster osobni kontakt
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Nisam siguran da bih to mogao učiniti bez njega. Ja bih odustao i vjerovao u to jer se moj suprug viđao s nekim drugim i rekao je da smo gotovi. Nakon što je Dr.NOSA ručala čarobnu čaroliju, moj muž me zove na mobitel i on se vraća kući. Hvala vam puno što ste mi vratili muža kući nakon 3 godine odvajanja. Zauvijek smo zaduženi. danas svjedočim svijetu i radošću ... također, možete
    Što je s njim-- +2349083639501
    * Ljubavni uroci Pobjeda Ex ljubavnik
    * Uspjeh i promocija čarolija čarolija
    * Sretan šarm - POSLOVNA ZVIJEZDA
    * štićenici - ZAŠTITNA KUKA
    * Razlučivost prokletstva
      * Rješenje problema razvoda?
     * rješenje bolesti i bolesti tijela?
    * želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    * duhovno čišćenje
    * magija plodnosti - VOĆE ŽENA

    ОдговориИзбриши