недеља, 20. мај 2018.

KAPITALIZAM I ŠIZOFRENIJA



Jedan od najslavnijih tekstova Žaka Ransijera, svojevrsni pastiš Marksovih teza o Fojerbahu, uvodi razlikovanje između pojmova politike i policije. S obzirom da obe reči imaju isti koren - obe se, naime, izvode iz grčkog polisa - isti im je i domen delovanja, ali se njihova svrha i pristup predmetu bitno razlikuju. Ransijer pokazuje, na materijalu koji seže do starogrčkih izvora, da je policija svojevrstan identitetski projekat koji počiva na identifikovanju članova zajednice zarad očuvanja poretka, dok bi politika, u ransijerovskoj zamisli, bila mogućnost emancipacije, očuvanja ne poretka, nego jednakosti. Ransijer, naime, u svom filozofskom projektu ne postavlja jednakost kao cilj, već polazi od nje.

U tom smislu, zanimljivo je da jedna nevladina organizacija koja bi po sebi trebalo da radi na emancipaciji polazi od premisa konsenzusa svojstvenih poretku policije a ne nasuprot tome od disenzusa. No, kao što znamo još od Deleza živimo u doba kapitalizma i šizofrenije kada vladajući društveni poredak proizvodi šizofreničare, pa i one ideološkog profila s istim uspehom s kojim proizvodi i nove modele Manolo Blanik ili pak Kristijan Labuten cipela. Otud nije nimalo čudno što u svojim redovima ima člana koji s podjednakim žarom poštuje i Margo Fontejn ali i s pravom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je ova diskusija od prvog momenta skliznula od ispravnog “lično je političko” ka nakaradnom i neprihvatljivom “političko je lično” na korak od kafanice, sudnice, ludnice nije zgoreg pomenuti da pretpostavljenom članu usled jednogodišnjeg iskustva “prijateljstva” nikada više u životu ne bih ni prišao.

No kako bilo veliko hvala na izdvojenom vremenu kao i na odgovoru uz srdačan pozdrav uz klasičnu N.W.A. temu s njihovog albuma “Straight Outta Compton” čiji naslov sam siguran veoma dobro znate.

Srećno!

Rastko Ivanović

(Odgovor organizaciji Haver Srbija koja lično pretpostavlja političkom.)

https://fluidnizivot.blogspot.rs/2018/05/gostoprimstvo.html
https://fluidnizivot.blogspot.rs/2018/05/falafel-2018.html

2 коментара:

  1. Капитализам је економска бела куга. Моје виђење капитализма у најкраћем. https://ubelezi.blogspot.rs/2018/04/k.html

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na ovom kao i na svim drugim komentarima kao i na više nego korisnom linku.

    ОдговориИзбриши