недеља, 26. август 2018.

LICAU svom eseju iz 1957. godine, "Lice Garbo", Rolan Bart je proglasio lice Grete Garbo za 'Ideju', a lice Odri Hepbern za njegovu suprotnost, za 'Događaj'. Bart je svoj esej objavio u "Mitologijama", iste godine u kojoj se Hepbernova pojavila u "Smešnom licu". U filmu, u kojem Fred Aster igra fotografa, koji neprestano slika Odrino možda pomalo i previše neodoljivo 'smešno lice'. To lice, koje je u ovom filmu, svakako događaj: ona u njemu, naime, pravi beskrajne, dramatične i neodoljive ekspresije šarmantne 'žene-deteta'. No, ona takođe sebe zamišlja, i ovde kao da ponovo čujemo odjek Bartovih reči, i kao 'ženu-mačku'. A naročito je mačkasta dok igra noću u jednom pariskom baru, u kojem mahom borave filozofi i bit pesnici. Jer, Hepbern je, da citiramo Alisu dok je protresala Crvenu kraljicu, "mačka nakon svega".

Nasuprot njoj, lice Grete Garbo, nalik liku Šatelan iz Markerovog klasika, "La Jetée", je lice ideja. To je, drugim rečima, magijsko lice koje gledaoca odvlači u stanje najdublje ekstaze. Lice, koje mi, kao gledaoci, ne možemo nikada ni dosegnuti, niti napustiti.

Jer je to lice, koje prema Bartovim rečima, pripada onom trenutku u istoriji kinematografije, kada je ljudsko lice još uvek znalo protresti mase, kada smo se mi od ljudske slike znali još uvek obeznaniti kao od kakvog ljubavnog napitka i kada je ljudsko lice još uvek predstavljalo neku vrstu apsolutne putenosti koja se nije mogla ni dosegnuti, a ni napustiti.

Jer mi samo i volimo ono što ne možemo sresti dvaput.

Kao lice jedne Grete, jedne Odri, jedne Madlen, jedne Šatelan ili jedne samo naizgled sasvim obične Nevene.

1 коментар:

 1. NAJBOLJA ONLINE LJUBAVNA SPELL CASTERA DOBITI SVOJ EX LJUBAV, MUŠKARAC, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. ADD HIM UP ON WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Zdravo, moje ime je Darci Lyne, ja sam iz novog dresa, SAD. Pročitao sam post-komentar online novinara na osnovu Los Angelesa koji je otkrio kako je trajno izliječio slabu erekciju i brzu ejakulaciju 2 mjeseca nakon što ga je njegova supruga ostavila i rekao je da se dr NOSA vraća svojoj bivšoj ženi nakon 2 godine odvajanja. Kontaktirao sam istog doktora NOSU zbog mojih izazova u životu, imam ove moćne namjere da će stvari raditi za mene, vjerovao sam u svjedočenja kao stvarni život dokazuje. Shvatio sam da bi ovo bilo dobro podijeliti ovdje jer znam da će i druge inspirirati.
  Imao sam sreće što sam naišao na BLACK MAGIC SPELLS lični kontakt
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Nisam siguran da sam to mogao bez njega. Ja bih odustao i vjerovao u to jer se moj suprug viđao s nekim drugim i rekao je da smo gotovi. Nakon što je Dr.NOSA ručala čarobnu čaroliju, moj muž me zove na mobilni telefon i on se vraća kući. Hvala vam puno što ste mi vratili muža kući nakon 3 godine odvajanja. Zauvek smo zaduženi. danas svedočim sa radošću i srećom svetu ... takođe, možete
  WhatsApp with him-- +2349083639501
  * Ljubavni uroci Win-Back Ex ljubavnik
  * Čarolija uspjeha i promocije
  * sretan šarm - POSLOVNA ZVEZDA
  * štićenici - ZAŠTITNA KUKA
  * Rezolucija prokletstva
    * Rješenje problema razvoda?
   * rješenje bolesti i bolesti tijela?
  * želite li ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
  * duhovno čišćenje
  * magija plodnosti - VOĆE ŽENA

  ОдговориИзбриши